Volg ons



Wortelschieten sluit af in stadslandbouwkas De Oude Beer

Wortel Schieten is een initiatief van stichting Het Eetschap. Dalila Sayd (directeur Stichting Het Eetschap) vertelt: “Met Wortel schieten benutten we de kennis over voedsel die nieuwkomers hebben meegenomen uit hun eigen cultuur. Ze eten vaak al veel meer plantaardig dan wij, dus op dat gebied kunnen we veel van ze leren. Tegelijkertijd helpen we de nieuwkomers om beter te ‘wortelen’ in onze samenleving. Ze leren nieuwe mensen kennen en gaan op bezoek bij interessante initiatieven in hun woonomgeving. Het mes snijdt dus aan twee kanten en dat vinden we heel belangrijk.”

29 juni 2021
13:00 tot 16:30 uur
Stadslandbouwkas De Oude Beer
Rijksstraatwg 108, Dordrecht
Samen Wortel schieten op Dordtse bodem, 29 juni afsluiting in kas De Oude Beer

12 studenten van de opleiding Food & Facility management, 12 nieuwkomers met kennis van gewassen die wij in Nederland niet kennen én 1 standslandbouwkas met ruimte voor het telen van nieuwe gewassen; deze ingrediënten vormen de basis van het project Wortel Schieten in Dordrecht. Het gezamenlijke doel? Elkaar leren kennen, van elkaar leren en samen nieuwe recepten en producten ontwikkelen voor een lokale tuinder.

Werken aan een duurzaam voedselsysteem én aan een inclusieve samenleving

Wortel Schieten is een initiatief van stichting Het Eetschap. Dalila Sayd (directeur Stichting Het Eetschap) vertelt: “Met Wortel schieten benutten we de kennis over voedsel die nieuwkomers hebben meegenomen uit hun eigen cultuur. Ze eten vaak al veel meer plantaardig dan wij, dus op dat gebied kunnen we veel van ze leren. Tegelijkertijd helpen we de nieuwkomers om beter te ‘wortelen’ in onze samenleving. Ze leren nieuwe mensen kennen en gaan op bezoek bij interessante initiatieven in hun woonomgeving. Het mes snijdt dus aan twee kanten en dat vinden we heel belangrijk.”

Van zaaien…

Gisteren startte voor de studenten het project met een gastles, waarin ze kennis maakten met de opdracht die bij het project hoort, namelijk: “Hoe kunnen we met de kennis van nieuwe Nederlanders ‘buitenlandse’ gewassen lokaal telen en op deze manier nieuwe afzetmarkten vinden voor lokale verkoop?”. Om een antwoord te vinden op deze vraag gaan de studenten vanaf 25 mei wekelijks op pad met nieuwkomers uit onder andere Syrië, Marokko en Ethiopië. Het gezamenlijke programma start bij stadslandbouwkas De Oude Beer waar speciaal voor het project onder andere palmkool, jute en witte komkommer gezaaid gaan worden. Naast stadslandbouwkas De Oude Beer staan excursies naar Zorgboerderij De Zuidpunt en de keuken van het Da Vinci College op het programma. … tot oogsten

Op 29 juni vindt in De oude Beer de feestelijke afsluiting van het project plaats en worden de nieuwe recepten en producten gepresenteerd. Afnemers van ‘de groenten van Cors’ (een groentepakket van Zorgboerderij De Zuidpunt) ontvangen de nieuwe gewassen en tips voor de bereiding in hun groentepakket. Zo kunnen ook andere Dordtenaren meegenieten van de uitkomsten van het project.
De gemeente Dordrecht is ook enthousiast over het project en draagt er, net als stichting Goeie grutten en VSB Fonds, financieel aan bij.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dalila Sayd, directeur Stichting Het Eetschap via dalila@heteetschap.nl of via 06 21 26 59 43. Stichting Het Eetschap werkt aan een sociaal voedsellandschap waarin iedereen de kans krijgt om goed te eten en mee te doen. Wortel schieten is één van de initiatieven van Stichting Het Eetschap.

Lokale partners zijn Steunpunt Drechtstadsboer, Stadslandbouwkas De Oude Beer, Zorgboerderij de Zuidpunt, Via Cultura en Stichting DOOR. Het project is mede mogelijk gemaakt door VSB Fonds, stichting Goeie Grutten en gemeente Dordrecht.