Volg ons28-09-2017

Den Haag: steeds meer partijen in de gemeenteraad tegen verkoop aandelen Eneco

Haagse politiek lijkt Eneco-aandelen niet te willen verkopen

Den Haag wil zijn Eneco-aandelen waarschijnlijk niet verkopen. Als ook de PVV volgende week niet instemt met het huidige voorstel, dan is een meerderheid van de Haagse politiek tegen. De partij liet tijdens een commissiedebat vandaag doorschemeren de aandelen inderdaad te willen behouden.

De 53 gemeenten die eigenaar zijn het het energiebedrijf Eneco gaan allemaal praten over een mogelijke verkoop. Rotterdam is de grootste aandeelhouder met 32 procent van de aandelen, Den Haag volgt als tweede met 16 procent. Bij verkoop kunnen de aandelen van Den haag honderden miljoenen opleveren.

,,Den Haag plaatst zich buitenspel. Wij nemen wij niet meer deel aan de discussie over de verkoop als u in meerderheid tegen ons voorstel stemt,'' zo waarschuwde vandaag D66-wethouder Tom de Bruijn (D66 milieu en financiƫn) de Haagse politiek.

Maar een minieme meerderheid voor behoud tekent zich af. De Haagse Stadspartij, PvdA, GroenLinks, SP, de Partij voor de Dieren en de ChristenUnie lieten tijdens een commissiedebat er vandaag geen twijfel over bestaan dat ze de aandelen niet kwijt willen. De Islam Democraten zouden intern al hebben laten weten ze ook te willen behouden.

Daarmee krijgt de de Haagse PVV een sleutelpositie. Met de steun van de (tijdelijk) vijf zetels tellende fractie is er een meerderheid tegen de verkoop. PVV'er Tim Vermeer hield nog een slagje om de arm, maar betwijfelt de verkoop zeer. ,,We moeten ervoor waken dat we de kip met de gouden eieren gaan slachten'', zei de PVV'er.

De tegenstanders van de aandelenverkoop vrezen dat Eneco in handen komt van een bedrijf dat minder op heeft met duurzame energie. Het bedrijf heeft nu in die zin 'een unieke positie in Europa', zo waarschuwden gemeenteraadsleden. Ook meenden ze dat eventuele voorwaarden aan de aandelenverkoop 'boterzacht' zouden zijn.

Voorstanders wezen erop dat Eneco na splitsing van de netwerk-tak en de energie-tak een puur commercieel bedrijf wordt. Daar zou gemeentelijk eigendom niet bij passen. Ook denken ze met de andere gemeenten voldoende invloed op de verkoop te kunnen uitvoeren dat het schrikbeeld van enkele partijen op links geen bewaarheid zal worden.

Gazprom

Zo vreesde Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP voor kwade kopers. ,,Zoals ADO verkwanseld is aan Hui Wang, zo gaan we Eneco toch niet verkwanselen aan Gazprom van Poetin? ''

Die angstvisioenen zijn niet terecht, vond wethouder Tom de Bruijn. Ook benadrukte hij dat Den Haag nog niet definitief over verkoop van de aandelen beslist. ,,Het gaat om een principe-besluit. Pas de volgende collegeperiode volgt een echt verkoopbesluit.''

Bovenstaande bericht komt uit het AD van 28-9 jl. Een ander bericht uit Den Haag FM van 28-9 voegt aan het bovenstaande nog iets toe:

Wethouder Tom de Bruijn (D66, milieu en financiƫn) beloofde de gemeenteraad wel dat een groot deel van de eventuele verkoop van de Eneco-aandelen in duurzame energie gestoken zal worden.