Volg ons23-10-2022

Donald Pols op KlimaatTop: 'Het gaat om klimaatrechtvaardigheid, zodat het voor iedereen mogelijk is om mee te doen'

De KlimaatTop in de Biesboschhal op zaterdagmiddag 8 oktober 2022 was bijzonder zeer druk bezocht en levendig. Met gastspreker Donald Pols, directeur Milieudefensie. Met lokale sprekers en kramen van o.a. Fietsersbond, IVN, De Vrije Tuinder, GroenLinks, Drechtse Stromen.

Directeur MilieuDefensie Donald Pols was gastspreker en vertelde een echte Klimaatoptimist te zijn. Het gaat om klimaatrechtvaardigheid, zodat het voor iedereen mogelijk is om mee te doen. ,,Wij als samenleving kunnen gigantische problemen aanpakken en problemen oplossen. Als we ons ertoe zetten. Geld is geen probleem. Hoe gaan we ervoor zorgen dat iedereen kan meedoen met klimaatbeleid? Hoe geven we klimaatbeleid vorm? Hier is klimaatbeleid zo vormgegeven dat mensen met weinig inkomen het meest betalen. Dat is niet rechtvaardig. Waar blijft je klimaatplan? Iedereen moet kunnen meedoen.''

Wethouder Tanja de Jonge wil in Dordrecht geen huis meer met enkel glas. Zij wil af van de EFG labels voor huizen. Die moeten omhoog. Plannen moeten we bij elkaar brengen en in wijken moeten we meer met zijn allen doen. Maar de vraag voor de korte termijn is: Hoe houden we onze gebouwen warm?

Daarna was er nog een paneldiscussie met Anneke van Veen (zelfstandig adviseur Duurzaamheid en van Stichting de Stad), Jan Willemsens (akkerbouwer), Jeroen Put (DOV, Circellab) en Willy Verbakel (Drechtse Stromen), o.l. v. Cok Sas (voorzitter Platform Duurzaam Dordrecht).

Er waren kramen van o.a. Fietsersbond, IVN, De Vrije Tuinder, GroenLinks, Drechtse Stromen. De muziek van Dordtse Babel was steengoed en de catering van Daantje smaakte uitstekend.

De organisatie van deze KlimaatTop was in handen van Platform Duurzaam Dordrecht. Volgend jaar organiseert het Platform opnieuw de KlimaatTop.

Als Platform gaan we verder met de inbreng op deze KlimaatTop. Zoals Donald zei: Het moet rechtvaardig, iedereen moet kunnen meedoen.