Volg ons05-10-2017

Drechtse Stromen begeleidt groot project:

Drechtse Stromen begeleidt groot project: 'Huurders krijgen warme woning'

Bijna 100 huurders in de Dordtse wijk Sterrenburg I hebben deze winter een goed geïsoleerde woning. Vrijwilligers van stichting Drechtse Stromen begeleiden het project. ,,Deze woningen uit 1972 hadden energielabel F en G en waren zo lek als een mandje.”

Het is het de eerste keer dat de stichting een project met energiebesparende maatregelen in ruim 96 huurwoningen begeleidt. ,,Het is een mooi voorbeeld van wat je als onafhankelijk burgerinitiatief ook voor huurders kunt betekenen”, aldus energieambassadeur Gerrit-Jan van der Kolm van Drechtse Stromen.

Drechtse Stromen maakte vorig jaar een energiescan op verzoek van een bewoner, wiens huis niet goed te verwarmen was. Daaruit bleek dat spouwmuur- en dakisolatie nodig was, hr++ glas en een nieuwe voordeur. Een bezoek aan alle bewoners van de Neptuneslaan maakte verder duidelijk dat zij last hadden van tocht, vocht en schimmel; dus ook een goede ventilatie-unit was gewenst. ,,Samen hebben we een brief opgesteld aan de verhuurder, die open stond voor maatregelen”, vertelt Van der Kolm.

De verhuurder had al isolatieplannen voor de drive-inwoningen aan de Cereslaan. De deskundige vrijwilligers van Drechtse Stromen hebben deze plannen nog kunnen aanscherpen. Zo zijn er geïsoleerde garagedeuren in het plan opgenomen, waardoor de vloer in de woonkamer nu veel warmer blijft.

Besparen en meer comfort
De verhuurder is volop bezig met werkzaamheden aan de woningen aan de Neptunuslaan en pakt ook de woningen rondom het Maanplein aan. Afhankelijk van hun huidige gasverbruik gaan de huurders fors besparen op de energierekening. ,,De drive-in woningen gaan 15 tot 40 euro per maand besparen, de eengezinswoningen tot wel 90 euro per maand. Maar vooral zullen de bewoners veel comfort ervaren: minder tocht, vocht en schimmel en geen tikkende verwarming meer die dag en nacht aanslaat.”

Winst voor het milieu
Minstens zo belangrijk is de milieuwinst die door deze maatregelen wordt geboekt. In totaal wordt door deze maatregelen minimaal 150 ton CO2 per jaar bespaard. Drechtse Stromen wil ook graag andere verhuurders en VVE’s helpen met energiebesparing in hun complexen. Vanuit een onafhankelijke positie kan zij de bewoners er bij betrekken en enthousiast maken.

Blok voor blok
Woningeigenaren die met hun buren hun woning willen isoleren of gezamenlijk energie willen opwekken, kunnen zich aanmelden voor een ‘Blok voor blok’-project. Energieambassadeurs van Drechtse Stromen kunnen hen begeleiden van de eerste informatieavond tot en met de uitvoering van de werkzaamheden. Drechtse Stromen is een initiatief voor en door bewoners. De stichting wil nog meer woningen verduurzamen en zoekt vrijwilligers die daarbij willen helpen.