Volg ons10-11-2016

Duurzaam Damplein gepresenteerd

Eindelijk was het zover. De inwoners van Dubbeldam konden kennis maken met de voorstellen die door de werkgroep Nieuw Damplein, met ambtelijke ondersteuning, zijn gemaakt. Nadat eerst verschillende leden van de gemeenteraad en wethouder Rinette Reynvaan waren geïnformeerd, konden de bezoekers naar binnen stromen.

Het nieuwe ontwerp van het plein werd op verscheidene manieren verduidelijkt. Er was een permanente videopresentatie, op de verschillende muren van de Oude School hingen de uitgewerkte tekeningen en op de verschillende statafels lagen grote boeken met de tekeningen. Het was zelfs mogelijk om de presentatie via een virtual realitybril te zien. Hier is uitgebreid gebruik van gemaakt.

De politici stelden vooral vragen over duurzaamheid, waterbergingscapaciteit, oversteekbaarheid, de snelheid voor auto's en toegankelijkheid voor mindervaliden en de mogelijkheid om de kermis nog steeds te laten plaatsvinden. Omdat ook bekend werd dat niet binnen alle randvoorwaarden kon worden gebleven, zijn die afwijkingen nader benoemd. Zo is er een optie om meer parkeerplaatsen voor auto's aan te leggen en is er een kleine kans om met versoberingsmogelijkheden binnen het vooraf vastgestelde budget zal blijven. De werkelijke kosten zijn immers altijd afhankelijk van de wijze van aanbesteden, de mogelijkheid om evt zaken via crowd funding te realiseren enz. De grenzen van het plein zijn door de werkgroep ook aangepast. Immers het plein grenst van plint tot plint. In eerste instantie was de doorgaande weg voor de Plus supermarkt nl geen onderdeel van het kader en de werkgroep heeft voorgesteld ook die van klinkers te voorzien.

Bewoners waren enthousiast. Veel complimenten en vragen naar het tempo van realisering. De gemeente mocht van veel bezoekers morgen al beginnen. Een enkele vraag was er over de lichtvervuiling. De wijze van parkeren zorgt er immers altijd voor dat op donkere avonden het koplamplicht huizen in kan schijnen. Dit probleem wordt ondervangen door de brede groenstroken die gerealiseerd zullen worden. Bijna iedereen was gelukkig met het opheffen van de mogelijkheid om het auto's onmogelijk te maken langs de oostzijde van het plein te rijden. Veel bezoekers waren ook blij verrast met de aandacht die aan het fietsen was besteed.

Iedereen kon tot 22 november reageren bij de werkgroep met adviezen.

Het plan is hier terug te zien.

Publiciteit

- CDA-weblog 10 november Theo Oostenrijk
- AD 8 november Een nieuw Damplein is echt wel een keer nodig
- AD 8 november Plan voor Damplein is veel te duur
- Dubbeldam Start Nieuw Plan Damplein
- RTV Dordrecht 8 november Meer groen op het Damplein
- AD 7 november Doorsteek op Damplein verdwijnt
- Dordt Centraal 8 november Het nieuwe Damplein

Tekeningen van het Damplein zijn in te zien bij:
- Laura's Keuken op het Damplein
- De Duurzaamheidswinkel (Berckepoort) Voorstraat 220.