Volg ons



19-07-2016

EnergieAmbassadeursTop: inspiratie voor nieuwe en actieve vrijwilligers uit hele land

Dagvoorzitter Pauline Westendorp, NEWNRG en Wij krijgen kippen.

De 3de landelijke EnergieAmbassadeursTop vindt op 10 september plaats in Dordrecht. Vrijwilligers uit het hele land delen deze dag hun kennis en ervaringen. Nieuwe en al actieve energieambasadeurs kunnen hier inspiratie opdoen, zodat zij enthousiast raken om aan de slag te gaan als energieambassadeur of weer vol energie hun belangrijke werk voortzetten. Voor wie is de top bedoeld? Voor energieambassadeurs, straatambassadeurs, energiecoaches, energiecoöperaties, beleidsmakers, projectleiders, vrijwilligers die bewoners enthousiast maken voor energiebesparing en energieopwekking in hun woning, straat of buurt.

Programma en prkatische informatie
Je kunt deze dag deelnemen aan twee workshops/ inspiratiesessies, je wordt uitgedaagd om mee te doen aan een energiequiz en er is voldoende ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen. Ook zijn er standjes waar je informatie kunt vergaren over energiebesparende maatregelen. Deelname aan deze dag is kosteloos, evenals de lunch en de borrel na afloop. Onderaan het programma vind je praktische informatie over locatie en aanmelding.

NEWNRG en Wij krijgen kippen
Pauline Westendorp leidt ons door de dag. Zij is directeur van NEWNRG en oprichtster en projectleider van energiecoöperatie Wij krijgen Kippen. Pauline zal vertellen hoe zij haar organisatie van de grond heeft gekregen en heeft ontwikkeld tot een succesvolle energiecoöperatie.

Speeddate
Om te ontdekken welke workshop/inspiratiesessie je het meeste aanspreekt, is er eerst een ronde speeddaten. Vrijwilligers uit het hele land hebben we bereid gevonden om hun ervaring te delen over hun aanpak met bewoners en de samenwerking met gemeenten en bedrijven. En ook hoe je energieambassadeurs betrokken houdt en je organisatie kunt versterken. Van alle sessies delen we bovendien na afloop de belangrijkste tips.

Workshops/inspiratiesessies
Gerrit Jan van der Kolm - Drechtse Stromen Blok-voor-blok: Van aanbellen tot resultaat
Met Blok-voor-blok stimuleert Drechtse Stromen al drie jaar bewoners om gezamenlijk in een straat of buurt energiebesparende maatregelen te nemen en samen energie op te wekken. Wat komt daar bij kijken? Van het enthousiasmeren van bewoners voor een eerste bijeenkomst tot doorpakken naar offertes met aannemers en de uitvoering. Een workshop over de aanpak, de hindernissen en de successen.

Ariane Lelieveld - Energie in de Merenwijk, Leiden: Met je buren naar nul op de meter
De pilot Energie in de Merenwijk in Leiden heeft uitgewezen dat buurtkracht werkt. Bewoners van koopwoningen zijn zeer geïnteresseerd in energiebesparing en zijn bereid om fors te investeren in hun huis, als ze maar op de juiste wijze worden benaderd en worden ondersteund bij het verzamelen van (betrouwbare) informatie en bij het maken van keuzes. In de Merenwijk gaan ze verder. Hoe organiseer je die buurtkracht op grotere schaal?

Frits Lakemeier - Coöperatie Zon op Zwijndrecht/H.I. Ambacht: Hoe krijg je zon op andermans dak?
Kan zon niet op je eigen dak? Dan gebruiken we toch gewoon andermans dak! Ontwikkeling en realisatie van collectieve zonnepaneleninstallaties met gebruik van de postcoderoosregeling. Wat houdt deze regeling in, hoe betrek je inwoners, hoe zorg je voor een effectieve samenwerking met gemeente en woningcorporatie en hoe pak je een en ander aan? Een praktijkverhaal uit de Drechtsteden.

Charlotte Post - Stichting Energie Zeist: Hoe verleid je bewoners tot het nemen van concrete maatregelen?
In Zeist werken energieambassadeurs, gemeente en ondernemers succesvol samen aan de verduurzaming van particuliere woningen. Ambassadeurs hebben een belangrijke signaleringsfunctie, trekken de wijken in met warmtescans en energieplannen en worden betrokken bij campagnes. De eerste isolatiecampagne leverde al meer dan dertig concrete maatregelen op. Een vragenlijst van Natuur en Milieufederatie Utrecht gaf inzicht in de behoefte en triggers van bewoners en dat hielp bij de aanpak in Zeist. Deze vragenlijst wordt uitgedeeld en besproken tijdens deze sessie, zodat je vol vertrouwen op pad kunt gaan!

Ad Gravendeel - Trainer energieambassadeurs: Langs de deur en wat zeg je dan?
Een praktische workshop over het helder maken van je boodschap, het leggen van contact, omgaan met onverwachte vragen of vragen waarop je het antwoord niet weet. We gaan concreet oefenen, zodat je vol zelfvertrouwen jouw enthousiasme over energiebesparing kunt overdragen aan je familie, buren of die onbekende die voor jou de deur open doet.

Yvonne Feuerhahn - o.a. energieambassade, Stichting Blok voor Blok Amersfoort:
Hoe kun je elkaar versterken: samenwerking tussen burgers, overheid en bedrijfsleven
Yvonne Feuerhahn is betrokken geweest bij verschillende energieambassadeurs projecten in ‘t land; van Amersfoort, Castricum, Soest, Den Bosch tot aan Leusden. Ooit gestart in haar eigen wijk als energieambassadeur. Nu actief in o.a. nul-op-de-meter renovaties, het energieneutraal maken van monumenten en bewustwordingstrajecten. Wat zij vooral heeft meegenomen uit de praktijk, is dat burgers, overheid en bedrijfsleven elkaar nodig hebben om de energietransitie tot een succes te maken. Maar hoe zorg je voor optimale samenwerking? In deze sessie word je uitgedaagd hierin stappen te zetten!

Rianne Bakker - Energie-U: EnergieAmbassadeurs en dan?
Na het organiseren van allerlei leuke bijeenkomsten in je eigen wijk zit er vaak niet zoveel schot meer in. De meeste buurtbewoners zijn wel aangehaakt en hebben hun spouwmuren geïsoleerd en zonnepanelen neergelegd, of juist niet. Wat dan? Hoe blijf je een levend netwerk en hoe hou je de energie erin? Ervaringen worden gedeeld vanuit Energie-U met praktijkvoorbeelden zoals de bespaarbieb en buurtstroom. Inmiddels is dit netwerk 5 jaar oud en 76 EnergieAmbassadeurs rijk!

Jan de Keizer - Drechtse Stromen: Wat moet er in de Toolbox?
Als je langs de deur gaat of een bijeenkomst organiseert, is het fijn om de juiste informatie bij de hand te hebben. In het land werken energieambassadeurs met verschillende toolboxen. Voor de EnergieAmbassadeursTop is er een samengesteld aan de hand van de ervaringen in het land. Wat vind je handig? Wat heb je nog meer nodig?

PRAKTISCHE INFORMATIE
Wanneer en hoe laat?
Zaterdag 10 september 2016
09.45 Inloop
10:15 Start programma
14.45 Afsluiting, netwerken
15.30 Einde

Waar?
Op de 4de verdieping van de Duurzaamheidsfabriek aan de Leerparkpromenade 50 in Dordrecht. Je kunt hier makkelijk parkeren en vanaf het station rijden buslijnen 7 naar Sterrenburg, 13 naar Sliedrecht, 166 naar Maasdam en 167 naar Strijen. Uitstappen bij de halte Leerpark. De locatie ligt op 10 minuten fietsen van het station.

Aanmelden
We horen graag vóór 2 september of je komt via eat@dordrecht.nl. Heb je speciale dieetwensen voor de lunch, geef die dan aan in de mail. Dan kunnen we er rekening mee houden.

Informatie
Via eat@dordrecht.nl of www.energieambassadeurstop.nl

De EnergieAmbassadeursTop 2016 wordt georganiseerd door Stichting Drechtse Stromen en Energie Coöperatie Dordrecht met medewerking van HIER opgewekt en is mogelijk gemaakt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO/min EZ).