Volg ons16-05-2022

Fietsen langs Dordtse voedselinitiatieven

Tijdens het weekend van de biodiversiteit ontdekten Dordtenaren kleine en grote voedselinitaitieven op het eiland.

De fietstocht bracht ons via afhaalpunt Rechtstreex aan de Steegoversloot 25 naar de Crabbehoeve in Crabbehof, de Vrije Tuinder aan de Reeweg Zuid, zorgboerderij De Zuidpunt met de Groenten van Cors, Stadslandbouwkas De Oude Beer aan de Rijkstraatweg 108 en De Groeituinen aan de Patersweg 53.

Wijkchef Jet Robben vertelde over Rechtstreex waar Dordtenaren producten kunnen bestellen bij boeren en makers uit een straal van 50 kilometer rond de stad. De boeren en makers ontvangen een eerlijke prijs voor hun producten. Bij het afhaalpunt zorgen Jet en vrijwilligers dat de boodschappen klaarstaan.

Bewoners Crabbehoeve is een ideale plek voor een lunch of vergadering. De producten uit de kleine moestuin en kas worden oa gebruikt in de keuken.

De Vrije Tuinder verhuist in het najaar van de Reeweg naar een nieuwe locatie aan de Schenkeldijk.

Bij zorgboerderij de Zuidpunt aan de Polder Oudendijk zorgt tuinder Roos dat er voor 120 tot 150 wekelijkse pakketten 'Groenten van Cors' worden geteeld. Dat gebeurt in strokenteelt en in drie boogkassen. Samen met zorgclienten verzorgt en oogst zijn de groenten, en worden de groenten ingepakt voor diverse afhaalpunten in de stad. Een groentepakket van Dordtse bodem kost voor een 1-persoons pakket: €6,75, 2-persoons pakket: €7,50, 4-persoons pakket: €8,75. De pakketten zijn vernoemd naar de Dordtse zorgboer van de Zuidpunt: Corstiaan den Boer.

Bij Stadslandbouwkas Oude Beer zorgen vrijwilligers en een tuinder voor het kweken van groenten, een kruidentuin en een weelderige theetuin. Ook worden diverse activiteiten georganiseerd. De kas is wekelijks toegankelijk. Kijk voor actuele openingstijden op de website of facebook.

De Groentuinen aan de Patersweg is een plek waar iedereen uit Oud-Krispijn kan groeien. Er is een moestuin en diverse lokalen voor activiteiten en handvaardigheid.


Alle gastlocaties hartelijk bedankt voor de rondleidingen. In het najaar volgt een nieuwe voedselfietstocht!