Volg ons16-05-2023

Grote belangstelling voor Dordtse boeren en voedsel van dichtbij

Wat gebeurt er eigenlijk rond ons voedsel achter de (Wieldrechtse) Zeedijk? Vijf Dordtse boeren vertelden vol passie over hun onderneming aan de deelnemers van onze Voedselfietstocht. ,,Die schuur daar fiets ik altijd langs. Nu weet ik welke boer daar boert."

Met 45 Dordtenaren die geinteresseerd zijn in lokaal voedsel kregen we eerst een toelichting op De Groeituinen aan de Patersweg 53. Begonnen als stadslandbouw op braakliggend terrein, is de Groeituinen nu een warme plek in de buurt met nog steeds een moestuin en veel andere activiteiten. Ook is hier een afhaalpunt van de pakketten van zorgboerderij de Zuidpunt: De Groenten van Cors.

Daarna brachten we een bezoek aan de Dordtsche Scharrelkoe, die vleespakketten levert aan Dordtenaren en kopers uit de wijde omgeving. Bij Vervelde Dubbeldam kregen we uitleg over zijn akkerbouw en de Dordtse samenwerking in BoerEnGroen, die verantwoordelijk is voor de bloeiende akkkerranden op het eiland. Shirestal De Griendheuvel, met zijn geweldige theetuin, toonde de indrukwekkende Shirepaarden die over de hele wereld worden verhandeld.

Bij de Els-Hoeve vertelde Harrie van der Linden over zijn melkveebedrijf, terwijl zijn vrouw Els in de uitgebreide boerderijwinkel de vele kopers van rauwe melk van eigen boerderij en overige producten uit de streek bediende.

We eindigden bij De Smaak van de Bilderhof, de Dordtse wijnboer die verspreid over drie locaties 13.000 wijnranken heeft staan. Uiteraard konden we proeven van wijn van Dordtse bodem. Heerlijke hapjes van De Ruiter Catering maakte het helemaal af.

Wat werden we warm ontvangen door de Groeintuinen en de Boeren van Dordt! En bovendien getrakteerd op prachtig weer, wat de fietstocht door de bloemrijke polders extra aangenaam maakte. Heel fijn te mogen ervaren hoeveel mensen echt geïnteresseerd zijn in het thema 'lokaal voedsel'. Dank aan alle boeren die deze keer hun deuren hebben geopend voor alle deelnemers en hun boeiende verhaal hebben verteld.

Donderdag 18 mei vragen we aandacht voor lokaal voedsel op Lepeltje Lepeltje in het Wantijpark.

Donderdag 1 juni houden we een voedselcafe Hoe boert Dordt? Houd de agenda in de gaten!