Volg ons03-05-2016

Inspirerende avond over water in de stadstuin

Nadat Anne Mollema het bredere perspectief had geschetst, bleek dat er veel deskundigheid in de stallen van Weizigt zat. Want er werd niet alleen gesproken over watervriendelijke tuinen, maar ook toonde Annemarie Lammers in de tuin van het Duurzaamheidscentrum Weizigt hoe het er in de praktijk kan uitzien.
We krijgen namelijk overal te maken met hevigere regenbuien, afgewisseld met grotere periodes van droogte. De huidige wijze waarop straten, pleinen en tuinen zijn ingericht anticipeert hier echter niet op.

Deze avond ging het voornamelijk over de particuliere tuinen, die de laatste jaren steeds meer bestraat en ontgroend zijn. Dionysios Sofranos van Aardooom hoveniers benadrukte dat een groene tuin bijdraagt aan een groter welzijn, geluk en een langere verwachte levensduur. Immers het blijkt dat er een duidelijke relatie ligt tussen sterftecijfers en een hogere nachttemperatuur (boven de 20 C). Esther de Graaf toonde voorbeelden van tuinen die op langere termijn makkelijker in onderhoud en goedkoper zijn dan de bekende bestrate tuinen. Hier bleek het bekende grind een belangrijke rol in te spelen.

In Dordrecht is verder sprake van veel verschillende grondwaterstanden. Volgens Sofranos is het voor bewoners belangrijk om te weten hoe hoog die in hun tuin is . Bij een hoge grondwaterstand kunnen er alleen maar planten staan die vooral een breed wortelgestel hebben. Planten die vooral diep wortelen zijn daarom niet altijd geschikt. De Graaf gaf aan dat erook al veel met groen op daken kan gebeuren. Dat houdt 's zomers de hitte buiten en zorgt in natte tijden voor een goede waterbufffer.

Het bekende sedum dat op daken kan worden aangebracht is er in allerlei varianten. Daardoor kun je het ook leggen op daken die minder kunnen worden belast. Blijkt er dus toch veel meer mogelijk. Zelfs de combinatie van zonnepanelen en groene daken blijkt een goed huwelijk te zijn. Zonnepanelen leveren bij hogere temperaturen een lagere opbrengst. Een groen dak zorgt weer voor verlaging van die temperatuur, en dus een hoger rendement.

Er zijn nog verschillende voorbeelden van tuininrichting getoond. Deze kunnen door hun vorm zelfs een speels element aan de tuin toevoegen. Maak het water ook functioneel, zoals holle schuttingen die als waterberging kunnen dienen (tot wel 330 liter). En natuurlijk werd de waterton nog in de oude bekende vorm getoond, maar ook in een nieuw futuristisch jasje.
Uit de reacties uit de zaal bleek dat er veel belangstelling was voor een vervolg. Er bleken zoveel facetten een rol te spelen, er waren uiteindelijk meer vragen, dan dat er op de avond tijdens en na de presentaties konden worden beantwoord.
Het Stadslab gaat daarom in het najaar een trainingsreeks opzetten. Hiervoor kan men zich binnenkort opgeven via deze site.

De volledige presentatie is hier terug te zien. Een aantal van de gemaakte foto's staat op de Facebookpagina.