Volg ons



05-10-2019

Leerlingen Wellantcollege maken van afval weer iets moois!

Eerstejaars leerlingen van VMBO en MBO konden hun handen uit de mouwen steken tijdens een demontage workshop van E-waste Arcade, waarbij een kijkje werd genomen aan de binnenkant van oude elektronica. Ze leerden over het ontwerp van elektronica. Denk bijvoorbeeld eens aan reparatiekosten, deze liggen hoog en zelf repareren is vaak geen optie. Kan dat beter en duurzamer? Met eenvoudig gereedschap als tangen en schroevendraaiers gingen ze de elektronica te lijf.

Oesterzwammen
Ze scheidden materialen, namen montagemethoden onder de loep en analyseerden kritisch de duurzaamheid van het ontwerp. Vervolgens werkten ze een beter en duurzamer concept uit. In een andere workshop van Kwekersgilde verwerkten de leerlingen koffiedik tot een kweekbodem voor oesterzwammen. De koffiedik afkomstig van lokale horecazaken mengden ze met kalk, schaafsel en oesterzwammenbroed. Vervolgens vulden ze een speciaal kweekzak met dit mengsel. Aan de hand van de hoeveelheid koffie berekenden ze hoeveel van de andere ingrediënten er toegevoegd moest worden. De oesterzwammen komen na ongeveer 6 weken uit de kweekbak en kunnen dan geoogst worden.

Drijvende eilanden
Maar er was nog veel meer te beleven. Leerlingen en studenten bouwden een silent disco met hergebruikte koptelefoons en deden buiten mee aan een opschoonactie waarbij het verzamelde plastic afval weer omgevormd wordt tot drijvende eilanden. Ook bouwden ze een do-it-yourself aquaponics systeem. Met aquaponics kweek je je eigen verse groente én je eigen vis, waarbij de combinatie zorgt voor een slimme kringloop. Ze maakten leer, gemaakt van fruitafval, waterbestendig. En ontworpen nieuwe producten van bijvoorbeeld sinaasappelschillen. Tevens kwamen de groene vingers te pas bij het bouwen van een mini-daktuin en het creëren van een fijne leefomgeving voor mens én dier op het terrein van Wellant. De jongeren gingen dan ook naar huis met nieuwe kennis, handvatten en inspiratie voor toekomstig ondernemerschap en banen!

Het Jongerenlab is georganiseerd en mede mogelijk gemaakt door Wellantcollege, PPS Waterroute, Cirkellab en Platform Duurzaam Dordrecht. Meer informatie via info@cirkellab.nl.