Volg ons28-02-2023

Levendige gesprekken met kandidaten van de Provinciale Staten Zuid-Holland

Donderdagavond 16 februari 2023 was het een drukte van belang. 15 Kandidaten van de Verkiezingslijsten Provinciale Statenverkiezingen stelden zich voor en vertelden over hun inzet.

Veel bezoekers waren gekomen op het Verkiezingsdebat Provinciale Staten op donderdagavond 16 februari 2023 in De Biesboschhal om kennis te maken met de kandidaten van 15 verschillende partijen. Om op 15 maart a.s. hun stem uit te brengen op de partij van hun keuze. Deze partijen namen deel aan het debat: CDA, PVV, SP, ChristenUnie, PvdD, SGP, PvdA, Volt, GroenLinks, FVD, VVD, 50Plus, BBB, Goud, D66

CHEMOURS SLUITEN TOTDAT HET SCHOON IS
Was een van de reacties van de kandidaten. De reactie betrof het antwoord op de Stelling: Hoe komen we tot 0-uitstoot bij Chemours? Veel partijen vinden dat het allemaal veel te lang duurt. De Provincie gaat over de vergunningen, maar moet zich wel houden aan wet- en regelgeving, anders gaat Chemours naar de rechter. Toch wil een meerderheid in ieder geval komen tot een verbod op TFAS, wat nu ook Europees speelt. En een duidelijk jaartal noemen, zoals 2026. Zuid-Holland is het meest streng van alle provincies in het handhaven. "We moeten juist veel meer verbieden, zodat er sneller nieuwere schonere stoffen op de markt komen."

KERNCENTRALES HEBBEN WE NODIG
Ook was er de roep bij de Energiediscussie om juist nieuwe kerncentrales te bouwen, dat is schoon en levert altijd stroom. Zon en wind zijn schoon, maar leveren niet altijd. En er waren ook partijen die zeiden dat windmolens slecht zijn voor de vogels en insecten, die daar tegenaan vliegen. Maar de meerderheid wil vooral inzetten op en vasthouden aan energie uit wind en zon.

GEEF BURGERS EEN STEM
Met de Stelling Wat doen we met de uitkomsten van het Burgerberaad waren ook hier de meningen verdeeld. De een wilde referenda over concrete onderwerpen, anderen vonden juist dat een Burgerberaad mensen een stem geeft. Vooral mensen die anders niet bij politieke bijeenkomsten komen. En ook jongeren kunnen hier een stem krijgen. Hoe bereiken we de burger, daar gaat het om. Tot slot waren er ook kandidaten die geen Burgerberaad willen, want de volksvertegenwoordigers zijn er om de burger een stem te geven.

Kortom, het waren levendige gesprekken, o.l.v. Ben Corino van Studio De Witt van RTV DORDRECHT.

Het debat was georganiseerd door KlimaatCoalitie Dordrecht, Platform Duurzaam Dordrecht (die de bijeenkost financieel mogelijk maakte), Platform tegen Armoede in de Drechtsteden en Studio De Witt.

Bekijk hier het filmverslag van RTV Dordrecht

Bekijk hier het verslag op Dordrecht.net

Bekijk hier de uitzending terug (opname door ViaCultura)