Volg ons06-10-2017

Petitie Drechtstadsboer over proefttuin Amstelwijck

Het braakliggende terrein van het Dordtse SC Amstelwijck moet een ecologische stadsboerderij worden. 2.000 huishoudens kunnen straks wellicht eten uit Proeftuin Amstelwijck. In het plan wordt de kantine van de opgeheven voetbalclub omgetoverd tot een wijkrestaurant. Met de ondetekening van een petitie kan het plan verder geholpen worden.

Het plan krijgt steeds meer contour, geeft voorzitter Robert Klaassen van de Stichting Steunpunt Drechtstadsboer aan. ,,Er ligt al een uitgewerkt plan van een boer die interesse heeft getoond in het project. Het is absoluut uniek voor Dordrecht en omgeving.”

De nu nauwelijks nog gebruikte kantine van de voetbalclub, vorig jaar opgedoekt na herhaaldelijk wangedrag van spelers, moet volgens Klaassen onder meer een wijkrestaurant worden. ,,Een iets betaalbaardere variant op Villa Augustus.”

Warmonderhof - het opleidingsinstituut voor biologische landbouw uit Dronten heeft interesse getoond deze kant op te komen - en het Da Vinci College zijn benaderd als onderwijspartners. Het restaurant moet ruim baan gaan bieden aan (horeca)personeel in opleiding.

Aan de onderhandelingstafel zijn ook Dordrecht en het bestuur van SC Amstelwijck vertegenwoordigd. De gemeente is eigenaar van de grond, Amstelwijck van de kantine.

Dordrecht wil het gebied, met daarbij ook het Refaja-terrein, vooral vrijhouden voor woningbouw. ,,Voorlopig dus handen vrij houden en niet committeren aan nieuwe ontwikkelingen die daar niet in passen, hoogstens misschien in de tijdelijkheid iets doen”, zegt woordvoerder Marc van Wijnen.

Drechtstadsboer geeft aan dat de bouwambitie en het ‘groene plan’ elkaar niet in de weg hoeven te zitten. ,,Wat ons betreft is het en-en, niet of-of.”

Voorzitter Wim Scharloo van SC Amstelwijck zegt dat er eerst een beter bod moet komen op het clubgebouw. ,,De gemeente heeft nu 50.000 euro geboden. Nou, ik ga het niet weggeven.”

Het voornemen heeft kortom nog veel haken en ogen.