Volg ons20-06-2019

Schapenkoppiekoppie is van start

'Plastic afval bestaat niet', dat is het motto van Schapen koppiekoppie. Het bekende beeld van Cor van Gulik wordt op schaal 3D uit plastic afval geprint. De officiële opening werd donderdag 20 juni verricht door wethouder Rik van der Linden.

Drop jouw dop; van plastic afval tot Schapenkoppenbeeldje

Het samenwerkingsverband Schapenkoppiekoppie (10XL, Cirkelab, Cor Noltee, Duurzaamheidsfabriek, Krinkels, Lexlab, Ranmarine, verpekking BVP, steun van het innovatiefonds Smart City Dordecht) heeft als doel een eiland zonder plastic (zwerf)afval. Daarom roept zij inwoners van Dordrecht op om doppen van plastic flessen die bijvoorbeeld rondzwerven op straat, in de bosjes, in en om de school, maar bijvoorbeeld ook thuis, bij buren of in de sportkantine, te verzamelen. Van de opbrengst worden de sokkels van de Schapenkoppenbeeldjes gemaakt; een miniatuurversie van het beroemde Schapenkoppenbeeld van kunstenaar Cor van Gulik.

Dordtenaren Fleur en Roger hebben zich al opgegeven voor de actie n.a.v. een berichtje op Facebook van Duurzaamheidscentrum Weizigt. Voor Roger een doodgewone zaak. In de wijk Crabbehof zet hij zich al wekelijks in voor een schonere woonwijk. Fleur: “Ik verzamel met mijn moeder plastic flesjes op straat als we ergens naar op weg zijn, dus het kost voor ons geen extra moeite. Ik wil dit graag doen, omdat plastic in het milieu niet goed is.” Naast Fleur en Roger hebben al meerdere inwoners toegezegd mee te doen met de actie. En ook het Variant Team van de Gemiva-SVG groep gaat zich volop inzetten om doppen te verzamelen.

Productie Schapenkoppieskoppies


De Schapenkoppenbeeldjes gaan geproduceerd worden in een tijdelijk plastic lab in de Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark in Dordrecht. Het lijf van de beeldjes wordt 3D geprint van gerecycled plastic afkomstig van gebruikte flessen, kunststof uit koelkasten, auto-onderdelen of voedselverpakkingen. En het voetstuk wordt geperst van zo’n 30 doppen van gebruikte plastic flessen.

Doe mee!

Om 500 stuks Schapenkoppenbeeldjes te produceren zijn er ongeveer 13.000 doppen nodig. Help je mee om zoveel mogelijk doppen in te zamelen? Op deze manier zorgen we met elkaar voor een toekomstbestendig eiland zonder (zwerf)afval!