Volg ons05-12-2020

Stadslandbouwkas De Oude Beer maakt samen met de stadsbrouwer het eerste biertje met Dordtse hop

Het is een jongensdroom van de mannen van de stadslandbouwkas de Oude Beer; Na een dag hard werken, genieten van hun zelfgemaakte biertje.

Het is een jongensdroom van de mannen van de stadslandbouwkas de Oude Beer; Na een dag hard werken, genieten van hun zelfgemaakte biertje. Die droom gaat nu in samenwerking samen met de stadsbrouwer in vervulling.

Maar voordat er uit dat biertje gedronken kan worden, moet er eerst hard gewerkt worden. “Eerst plukken we de hop van de stengels en dan zijn ze klaar om gedroogd te worden. Na 9 uur zijn ze droog en dan hebben we van 500 gram 100 gram gemaakt. Dan wordt de hop gevacumeerd en is het klaar om naar de brouwer te gaan”, vertelt kruidentuinman Richard Dekker.

Dordtse hop


De mannen begonnen drie jaar geleden met het verbouwen van hop met een stekje van een vrijwilliger van de kas. Maar de vrijwilliger wist niet om welke soort hop het gaat en de brouwer weet het ook niet. Dus de smaak van het biertje is nog een verrassing.

Proefbier


“We hopen op een biertje die heel bitter is en veel karakter heeft”, zegt stadsboer Ben Pardijs. Er worden ongeveer tachtig flesjes bier gemaakt van het Dordtse hop, dat is nog een testbatch. “Die zijn nu in de maak en zijn over ongeveer zes weken klaar. Dan weet de brouwerij hoe de hop smaakt en dan besluiten ze wat voor bier ze ervan gaan maken.”