Volg ons12-09-2016

Succesvolle EnergieAmbassadeursTop in de Duurzaamheidsfabriek

80 energieambassadeurs namen op 10 september deel aan de discussies over de energietransitie. Mensen uit het hele land waren naar de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht gekomen om daar met elkaar uit te wisselen hoe we de vermindering van energiegebruik het beste kunnen aanpakken en hoe we bewoners het beste kunnen uitnodigen en stimuleren om hier aan mee te doen.
,,Veel mensen willen wel iets doen, maar zien door de bomen het bos niet meer. Wij geven onafhankelijk advies. En door samen met je buren te isoleren of zonnepanelen te leggen, kunnen de huiseigenaren extra geld besparen op de uitvoering", vertelt de Dordtse energieambassadeur Gerrit Jan van der Kolm.

Wethouder Rik van der Linden van Dordrecht heette iedereen welkom in de Duurzaamheidsfabriek, onderdeel van het Da Vinci College. Pauline Westendorp, directeur van NEWNRG en energiecoöperatie Wij Krijgen Kippen, hield een inspirerend betoog over haar aanpak. Zij riep iedereen op vooral aan de slag te gaan en al doende te leren.

Praktische lessen
Met een speeddate maakten de deelnemers kennis met alle workshopleiders. Aansluitend kon iedereen deelnemen aan de workshops naar keuze. Er was een ruim aanbod aan workshops. Bijvoorbeeld over praktische lessen over hoe bewoners het beste benaderd kunnen worden met het verzoek ook mee te doen. Of juist meer algemeen: hoe zorgen we, dat alle betrokken partijen samen optrekken, zoals gemeenten, ambassadeursclubs, energiebedrijven enz. Ook was er gelegenheid stands te bezoeken met informatie over zaken als vloerisolatie, warmtepompen, ledverlichting en het programma Energieke Scholen van Duurzaamheidscentrum Weizigt.

Aan het eind van de middag werden de resultaten kort samengevat en werden de workshopleiders in het zonnetje gezet. Merian Koekkoek (HIER opgewekt) en Jan de Keizer (Drechtste Stromen) bedankten alle aanwezigen hartelijk voor hun bijdrage. Na de afsluitende borrel keerde iedereen met een voldaan gevoel, met nieuwe ervaringen en met nieuwe contacten weer huiswaarts. Volgend jaar wordt er mogelijk weer een top georganiseerd, dan in Amersfoort.

Aan de slag als energieambassadeur in de Drechtsteden?
In De Drechtsteden zijn ook energieambassadeurs actief, onder meer met de aanpak Blok-voor-blok in Dordrecht waardoor ruim 150 woningeigenaren inmiddels energiebesparende maatregelen hebben genomen. En met de coöperatie Zon op andermans dak in Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Heerjansdam en Papendrecht. Nieuwe energieambassadeurs kunnen aansluiten en krijgen een training. Meer informatie via secr@drechtsestromen.net of www.drechtsestromen.net
Een verslag volgt binnenkort op www.energieambassadeurstop.nl

Op de foto vertelt energieambassadeur Gerrit Jan van der Kolm van Drechtse Stromen aan Pauline Westendorp over de Dordtse Blok-voor-blok-aanpak: ,,Burgers voor burgers, dat werkt het beste."