Volg ons10-09-2018

Waterstof in plaats van aardgas.

Vaste PPD volger Wim Aanen bracht dit artikel uit Eigen Huis Magazine onder de aandacht. Vraag is of het PDD er een bijeenkomst over kan houden. Dat moet te doen zijn. Wim, bedankt!

Waterstof in plaats van aardgas.

Met weinig gedoe je huis aardgasvrij maken. Het kan door gebruik te gaan maken van waterstof, zegt hoogleraar Ad van Wijk deze maand in Eigen Huis Magazine. Verschillende deskundigen geven komende periode in het blad hun visie op alternatieven voor aardgas. Het kabinet wil de gaskraan namelijk dichtdraaien vanwege de aardbevingen door gaswinning in Groningen. In 2030 moeten twee miljoen woningen van het aardgas af zijn. ‘Veel mensen verwarmen hun huis tegen die tijd elektrisch, met bijvoorbeeld een warmtepomp. Anderen krijgen warmte via een warmtenet’, zegt Van Wijk. Waterstof kan een mooie oplossing zijn voor oude huizen of plekken op het platteland waar woningen moeilijk te isoleren zijn, of alleen tegen buitensporige kosten. ‘Het kan gewoon via de oude gasleiding naar de cv-ketel’, vertelt hij. ‘In huis hoeft de boel ook niet overhoop, je moet alleen de brander in de cv-ketel verwisselen. Omdat in een kubieke meter aardgas drie keer zoveel energie zit als in een kubieke meter waterstof, moet het gat in de brander wat groter zijn om dezelfde hoeveelheid energie te krijgen. Die brander verwisselen is relatief makkelijk en niet duur, zegt Van Wijk.’ Nieuw is het alternatief niet. ‘In de jaren vijftig kookten we op stadsgas. Dat bestond voor meer dan de helft uit waterstof.’

Als dit zo hoopvol is als wordt gesuggereerd, is mijn vraag of jullie daar ook eens een avond aan zouden willen besteden.