Volg ons31-12-2019

Wethouder Burggraaf: Eneco miljoenen niet voor duurzaamheid

De gemeenteraad heeft er nog niks van kunnen vinden. Maar de coalitie is er kennelijk al uit. Wethouder Burggraaf gaf in een interview in AD De Dordtenaar vast aan waar de opbrengst van de vele Eneco miljoenen straks naartoe gaan. Duurzaamheid en energietransitie hoort daar niet bij!

370 miljoen gaat de verkoop opbrengen voor de gemeente Dordrecht. Zo'n 125 miljoen wordt hiervan gebruikt om het verlies aan het jaarlijkse divident dat Eneco aan de gemeente uitkeerde te compenseren. Tot zo ver klinkt het logisch.

Wat de wethouder daarna zegt over het kader voor de bestedingen is volgens het Platform Duurzaam Dordrecht minder vanzelfsprekend. De rest van het geld, 245 miljoen, wordt geinvesteerd in de groeiagenda van de stad. Het moet de verdiencapaciteit omhoog helpen. Als voorbeeld wordt de bouw van 10.000 woningen genoemd.

Het Platform Duurzaam Dordrecht heeft al eerder beredeneerd dat het logisch en rechtvaardig is dat de opbrengst besteed word aan een duurzame stad, te beginnen voor de energietransitie. Het zijn de bewoners van vroeger en nu die als klant van Eneco voor waarde van het bedrijf hebben gezorgd. Het zijn juist deze bewoners die geconfronteerd worden met de extra kosten die een energietransitie met zich meebrengt. Beter en rechtvaardiger dan het subsidieren van de komst van 'rijke' toekomstige inwoners en de bouw van dure huizen voor hen, is geld te reserveren voor energiemaatregelen. Vooral voor de inwoners van onze stad die het minder hebben.