Volg onsSTOP PFAS CHEMOURSMARS

Op zaterdag 15 juni om 12:00 uur demonstreren bezorgde en boze burgers uit heel Nederland met de STOP PFAS CHEMOURSMARS . Een mars in Dordrecht naar Chemours.

STOP PFAS Chemoursmars maakt programma en sprekers bekend

Het programma is vrijwel rond voor de STOP PFAS Chemoursmars van 15 juni. Op elk van de drie locaties staan acties en speeches gepland: bij de start op het Oranjepark, bij de poort van Chemours en bij de afsluiting in het park van De Staart.

De Chemoursmars

De actievoerders eisen dat Chemours stopt met alle lozingen! Een groot aantal actiegroepen uit heel Nederland steunt deze mars en zal dat zichtbaar en hoorbaar maken met banners, protestborden, bijzondere items en een eigen geluid.

Vooraan de stoet komt een metersbrede banner die wordt gedragen door sprekers en actievoerders. Bij de Chemours-fabriek wordt een XXL vlag ontrold met de eis: WIJ WILLEN SCHONE LUCHT.

Vlakbij de fabriek staat een podium waar de sprekers van de dag hun dromen delen en hun eisen stellen voor een betere wereld voor mens en natuur.

Het programma ziet er als volgt uit*

11:45 Chemoursmars warmt op bij het Oranjepark. Toespraken en muziek

12:00 vertrek vanaf Oranjepark

13:00 aankomst bij de poort van Chemours

13:30 podium in De Staart. Toespraken

14:15 einde

*exacte tijden zijn onder voorbehoud

De sprekers

Tanja Beentjes – Stop ecocide

Tanja is woordvoerder van Stop Ecocide. Dit is de term voor de grootschalige beschadiging, de vernietiging of het verlies van ecosystemen – ernstige schade aan de natuur die wijdverspreid of langdurig is. Vaak gepleegd door bedrijven, gesteund door overheden. De Stichting Stop Ecocide heeft als missie om ecocide strafbaar te laten maken.

Meta Kamphuis – PFAS strijder

Meta woont al haar hele leven vlakbij de Chemoursfabriek. Zij kent uit eigen ervaring alle problemen die de fabriek van Chemours veroorzaakt – de vervuiling van bodem en water, het leed van verontruste burgers en de effecten op de gezondheid. Via de media en als inspreker bij politiek en bestuurlijk overleg laat zij als geen ander het protest tegen Chemours horen aan de politiek.

Ida Simonsen – Nationale Jeugdraad

Ida is jongerenvertegenwoordiger Biodiversiteit en Voedsel van de Verenigde Naties. Als biologische boerin in opleiding zit zij ook in de Nationale Jeugdraad, de koepel van 35 landelijke jongerenorganisaties en daarmee het grootste jongerennetwerk in Nederland. Zij werken aan een wereld waarin alle jongeren zich thuis voelen en het beste uit zichzelf kunnen halen.

Antoinette Verbrugge – Gezondheid op 1

Antoinette is de drijvende kracht achter Gezondheid op 1, de stichting die zich inzet voor de gezondheid van omwonenden van Tata Steel. Verbrugge en haar medestanders doen dat op menselijke, creatieve en verbindende wijze, maar ook met scherpte: met een aangifte tegen de bestuurders van Tata Steel.

Swendeline Ersilia – Stadsdichter van Dordrecht

Dichter en spoken word-artiest Swendeline is sinds 15 november 2022 de stadsdichter van Dordrecht. In haar eigen woorden: ze schrijft, filmt, spreekt, verwondert, droomt, is geen voorstander van haast, wandelt en overdenkt soms wat. Haar rol als stadsdichter is om woorden te geven aan belangrijke gebeurtenissen in de stad en gevoelens daarover.

Nadie de Jong

Nadie komt uit een muzikale familie. De Dordtse is gitaardocent en singer/songwriter. Sinds 2017 speelt ze met haar band No Return. Nadie zal na afloop van de mars een optreden ten beste geven.

ZOEKHETUITMAN


PFAS in het water PFAS in m’n bloed! De punkband ZOEKHETUITMAN won in december de Grote Prijs van Dordt voor aanstormend talent. Hun teksten gaan over hun afkeer van kapitalisme, de monarchie en Chemours. Met het nummer ‘PFAS’ laten ze horen waar hun muzikale woede vandaan komt.
Op zaterdag 15 juni om 12:00 uur lopen bezorgde en boze burgers uit heel Nederland mee met de STOP PFAS CHEMOURSMARS. Een mars in Dordrecht naar Chemours. De belangrijkste eis: Nul uit de pijp!

De route
De protestmars tegen Chemours is op zaterdag 15 juni. Hij vertrekt om 12:00 uur vanaf het Oranjepark in Dordrecht. De route loopt vanaf het centrum langs de fabriekspoort van Chemours aan de Baanhoekweg. Even verderop is een podium met sprekers en muziek. Het protest is rond 14:15 uur afgelopen.


We roepen bezorgde en boze burgers uit heel Nederland op om mee te lopen, want de PFAS besmetting komt in heel Nederland voor en gaat nooit meer weg als Chemours het niet opruimt. Neem vooral banners en vlaggen mee om te laten zien waarom u boos bent en muziek en acts zijn zeer welkom.

Bereikbaarheid
We vragen iedereen: kom met de fiets of het openbaar vervoer naar de Chemoursmars. Het beginpunt is vlakbij het station. Het is natuurlijk ook mogelijk om een deel van de route te lopen. Voor wie naar Chemours gaat: vanaf station Dordrecht vertrekt buslijn 4 richting De Staart. Voor Chemours uitstappen bij halte Grevelingenweg.

Bij het Oranjepark is geen ruimte om te parkeren. Gratis parkeren is mogelijk op de Weeskinderendijk. Betaald parkeren is mogelijk bij het Energiehuis, dat is ook langs de route. In de omgeving van Chemours is ruimte om te parkeren.

Chemours blijft vervuilen met PFAS
Chemours doet er alles aan om zoveel mogelijk geld te verdienen ten koste van alles. Gezondheid speelt daarbij geen enkele rol. En ze halen alles uit de kast: overheden niet transparant informeren, geen verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen van hun handelen.

Chemours is veruit de grootste boosdoener als het gaat om lozingen van PFAS, zowel in de lucht, water als bodem. PFAS zijn giftige stoffen die niet afbreken en altijd in het milieu aanwezig blijven. Het komt ook in onze rivieren, waarvan drinkwater wordt gemaakt. We mogen geen groente meer eten uit onze tuinen en ook buitenwater is steeds vaker ongeschikt als zwemwater.

PFAS zit in heel Nederland met een concentratie in de regio Dordrecht. Het aantal kankergevallen is in Sliedrecht 15,7% hoger dan in Nederland. En de overheden verlenen vergunningen voor al deze lozingen. Ook bij hen staat gezondheid niet voorop.

Daarom eisen wij:

1. Chemours stopt onmiddellijk en controleerbaar met alle lozingen.
2. Chemours moet alle vervuiling opruimen die het heeft veroorzaakt.
3. Chemours moet de kosten betalen voor gezondheidsonderzoek en waterzuivering.
4. Burgers moeten door Chemours gecompenseerd worden voor alle schade die ze hebben opgelopen.


Copyright (C) Platform Duurzaam Dordrechthttps://www.platformduurzaamdordrecht.nl/projecten/chemoursmars-dordrecht/