Volg ons



01-11-2021

Dordtenaren reizen naar Klimaattop

Dordtenaren Jan de Keizer en David Klein gingen afgelopen dagen te voet en per fiets naar de Klimaattop in Glasgow. Onderweg vroegen zij aandacht voor de noodzaak om met elkaar duurzamer te leven. Lees meer over hun reizen.

Dordtenaar Jan de Keizer liep als Grootouder voor het Klimaat 4 dagen lang 100 kilometer met de The Climate Miles van Urgenda naar de Klimaattop die vanaf deze week wordt gehouden in Glasgow.

Lees zijn laatste blog: 'Ik ben weer terug in Nederland. Wat een geweldige ervaring was het om samen met tientallen zeer geïnspireerde en gedreven klimaatwandelaars van Edinburgh naar Glasgow te wandelen. Onverharde paden in “Bonnie” Schotland, regen en nieuwe vriendschappen zorgden voor nog meer motivatie om van onderop druk te zetten om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Bijna 1600 deelnemers deden mee in één, meerdere of alle dagetappes. Als ik mijn blogs samenvat ging het om
- urgentie
- niet beloven maar het ook doen en
- harde afspraken over 2030 en niet over 2050 en zelfs over 2050.
De feiten zijn helder. Om 1,5 graad te halen moet de uitstoot in 2030 NUL zijn. Veel overheden en bedrijven schetsen mooie vergezichten maar leveren daarbij niet de resultaten op tijd. We moeten harde resultaatafspraken maken voor 2030 en een plan B hebben voor 2025 als die niet worden gehaald. In veel Regionale Energie Strategie rapporten worden plannen al als resultaat gepresenteerd, terwijl we weten dat veel plannen niet op tijd gerealiseerd zullen worden. Die plannen mogen pas echt worden meegeteld als bijvoorbeeld echt die zonnepanelen op het dak stroom leveren. Indien we in 2030 op lokaal, landelijk en wereld niveau de uitstoot niet naar 0 hebben gereduceerd dan gaan we naar een onleefbare planeet voor onze kinderen en kleinkinderen.
Aan de vooravond van de conferentie in Glasgow voldoet slechts 1/8 van de plannen van de plannen voor het 1,5 graad scenario zegt Ed Nijpels op basis van een doorrekening van het Planbureau voor de Leefomgeving. Dus gemeentelijke verkiezingsprogramma’s die hun verantwoordelijkheid niet nemen helpen ons niet om de doelstellingen te halen. En let daarbij op concrete maatregelen die ze willen bereiken in 2030. Met hen bereik je geen leefbare wereld voor je kinderen en kleinkinderen.
Voor mijn lichaam waren The ClimateMiles een aanslag om iedere dag ruim 25 km te lopen. Maar wat ik er voor terugkreeg was het meer dan waard. Nieuwe vriendschappen, bevlogen en inspirerende mensen die zich voor meer dan 100% willen inzetten waren de beloning.
Vooral Marjan Minnesma en haar Urgenda team wil ik bedanken, omdat zij laat zien dat we keihard tegenspel moeten bieden. Desnoods met rechtszaken omdat onze eigen overheid haar zorgplicht voor onze kinderen en kleinkinderen verzaakt. En omdat het nog niet te laat is. Het kan als wij de druk van onderop blijven opvoeren. Kijk bijvoorbeeld naar de draai die het ABP heeft gemaakt. De volgende piketpalen worden en Glasgow en de formatie. Op 6 november kunnen we in Amsterdam laten zien hoe belangrijk wij het vinden.''

Dordtenaar David Klein fietste met een bakfiets op zonne-energie naar de Klimaattop in Glasgow en voerde onderweg de voorstelling The Sweet Spots for Sustainable Happiness op in pubs en op straat. Het is de vertaling van 'Eerste Hulp Bij Klimaatverandering (EHBKV)', het klimaatstripboek van Anabella Meijer. Het helpt je in eerste instantie bewust te worden van alledaagse gebeurtenissen, emoties en gedragingen rondom klimaatverandering. HIER kun je Davids reis volgen.

En lees ook dit artikel in AD De Dordtenaar nu ze weer terug zijn in Dordt, klaar voor de Klimaatmars op 6 november. Lees hoe je meereist vanuit Dordt.