Volg ons



Nieuws

We maken graag melding van duurzame activiteiten in Dordrecht en omgeving. Heb je nieuws met een duurzame insteek? Geef het dan aan ons door.

25 april 2021

Ifor Schauwen van Drechtse Stromen: Wij willen geen energie armoede

Drechtse Stromen is de club die je helpt bij energie besparen en daarmee kosten in de hand te houden. Al lange tijd is Drechtse Stromen bezig in Crabbehof, waar veel (huur)woningen van het gas af gaan. Met en aan bewoners/huiseigenaren geven zij adviezen over hoe comfortabeler en energiezuiniger te leven in je eigen huis. “Dit is wel de opgave voor onze generatie. Ik ben 38. Ik ben benieuwd hoe het over 40 jaar is. Sta je aan de juiste kant van de geschiedenis."

23 april 2021

Volkstuinieren goed voor geest en lichaam, vrijwilliger in het zonnetje

Hij is oprichter van vereniging De Vrije Tuinder, in 1982, en is nog steeds meerdere malen per week op zijn volkstuin te vinden. Maar betrokken bij het bestuur is Pier van der Meer (77) niet meer. De ontwikkelingen van de vereniging, zoals de naderende verhuizing naar een nieuwe locatie, volgt hij vanaf de zijlijn. In de nabije toekomst zal er meer behoefte zijn aan volkstuinen, is Piers verwachting. “Je merkt dat, met name jonge, gezinnen steeds bewuster een gezonde leefstijl nastreven. Een volkstuin waar je je eigen groente, fruit en kruiden, veelal onbespoten, teelt sluit hier heel mooi bij aan.” De oud-voorzitter is nog steeds actief als vrijwilliger bij de vereniging, waar altijd wel iets te doen valt.

23 april 2021

IVN webinar over bijen

Ter voorbereiding op de Nationale Bijentelling op 17 en 18 april 2021 maakte Naturalis Biodiversity Center een webinar over het herkennen en tellen van wilde bijen. Wilde bijen hebben het hele jaar door voeding nodig.

19 april 2021

Green washing, duurzaam beleggen heeft geen enkele zin

Tariq Fancy was tot eind 2019 hoofd duurzaam beleggen bij vermogensbeheerder BlackRock. Maar een belegging als duurzaam bestempelen heeft volgens hem meestal geen enkel praktisch effect op het bestrijden van de klimaatcrisis. Wall Street is gericht op het behalen van zoveel mogelijk rendement en daarom is het tegengaan van klimaatverandering niet iets voor de vrije markt, meent Fancy.

18 april 2021

oude wijsheid, circulair met groene cirkels en natuur als partner

Op maandag 19 april geeft Menko Wiersema een digitale lezing voor IVN Dordrecht over het succesvolle programma Groene Cirkels, met de natuur als partner, en over Japan, het zogeheten Edo experiment (1603-1868), waar tussen 1603 en 1868, een succesvol een volledig circulaire economie tot wasdom kwam.

14 april 2021

Verslag PDD coördinatie overleg 8-4-2021, stadsecoloog Sjoerd Dirk Fiaschi was te gast

Het coördinatie overleg van het PDD is het 'parlement' van de Stichting. Duurzamen enthousiaste inwoners van de stad zitten er in. Deelnemende organisatie hebben er een vertegenwoordiging. Hier wordt bepaald wat het Platform doet.

14 april 2021

Ontbossing van Amazone gebied komt ook door consumptie in Nederland

Nederland staat in de top 5 van Europese landen die zorgen voor ontbossing in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azie. Dat schrijft het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een nieuw rapport.

11 april 2021

Onwijs Grote Filosofie Doeboek – Natuur

Kan de mens zonder natuur? Natuurlijk niet! Kunnen dieren denken? Kan de aarde zonder ijsbeer? Misschien wel. Waar is natuur van gemaakt? Euh? En wat blijft er over als er niets meer is?